Saturday, 19 November 2011

Pengalaman..

Nampak sangat dah yang aku macam malas gila nak update blog ini. Tak, bukan malas tapi letih. Serious, busy tak habes dan tanak kalah dengan orang yang berpangkat besar. Nampak kan cara nak cepat kaya tuh, HAHA.




Hari ini aku nak bercerita pasal kerja aku selama ini. Okay pejam celik pejam celik aku dah kerja 10bulan dah pon. Lama lah bagi aku yang baru lepas spm ini untuk tempoh bekerja. Kenapa aku kerja dalam tempoh yang lama?  Nanti nak keluar jeh dengan kawan kawan mesti nak guna duit kan? takde mau nya keluar tanpa makan, minum, movie kalau boleh sampai nak dua kali tengok, dessert untuk kudap kudap. Itu tak termasuk lagi kalau nak beli benda lain ---> Nak beli flat shoes bermacam corak tapi sayang sekali selalu beli plain jeh, beli shawl berbagai warna dan macam macam lagi lah.  Aku perempuan, nafsu berjela k nak beli macam macam. Kalau perempuan cakap tak suka shopping, dah boleh 'BOO' ramai ramai. JADI, CARA PALING MENYENANGKAN HATI AKU ADALAH BEKERJA $_$





Mula mula nak kerja, serious aku ada perasaan yang malu sangat. Aku rasa rendah diri gila nak hadap manusia dekat muka bumi ni. Bukan malu apa, malu kalau terserempak dengan budak sekolah dan takut diorang mengata macam macam 'eh, itu senior kita dulu kan?' 'itu amalina 5Cerdas tu kan?' 'itu amalina kawan si polan si spolan tue ehh? Betapa sakai nya aku masa dahulu kala -.-' Aku aim nak kerja farmasi kot weh before habis spm lagi. haha. awal kan plan, well. hidup kena ada planning. hikhik. Aku nak kerja farmasi sebab aku kempunan nak jadi doktor konon nak bagi arahan, ubat ini dimakan 2biji 2kali sehari ye. Itu pon kalau dapat bahagian orang pakai baju putih boleh duduk tuh, dengan takde kelulusan dalam bab ubat ubat tiba tiba nak position tu memang paling tak lah kan. Berangannn..




Perasaan malu memang tebal sangat dah tau tapi mama dengan babah lah yang biasa membimbing untuk aku maju ke hadapan. Macam biasa, mereka jeh yang mampu naik kan semangat aku. First kerja, aku kerja dekat restoran fast food iaitu A&W. Korang tau tak, kerja kedai makan paling aku benci paling aku benci. Aku memang dah aim kot nak kerja farmasi macam mana boleh dapat situ. Tue lah orang tua kan ada cakap, hidup ni jangan membenci sangat, tengok kan dah mendapat. Penat memang penat, mana ada kerja yang tak penat kan. Tapi apa yang aku suka, masa kerja situ tempat dia strategik gila kot. Dekat jeh weh dengan rumah aku, aku jalan pon tak sampai setengah jam. haha. Itu yang penting, lagi satu tak payah tambang bagai, cuma kaki jeh kena cukup servis sebab hari hari nak berjalan. Dari situ aku mula dapat pengalaman bekerja sebab itu kali pertama aku kerja. Masa sekolah nak buat part time pon mama tak bagi. risau kata nya. K.




Kerja A&W selama 2bulan 2minggu macam tu lah. Selama tempoh masa tuh aku rasa memang fun habes doh. hahaha. Tak tau nak explain macam mana. Kawan ramai satu hal, layan customer macam macam kerenah lagi, dengan kerja potong ayam, tomato, timun, masak fries, buat burger. Ewahhh, nampak kan yang memang boleh buat kerja dapur. haha. Tapi first time nak potong slice ayam jadi lagi nipis, luka jugak lah jari aku. haha. Tapi ok lah pengalaman. Kalau tak aku takan tau macam mana orang kerja dekat kedai makan.




Pengalaman MANIS aku selama dekat A&W:

- Aku dapat sorang kawan lelaki, okay dia memang baik, memang masuk lah dengan perangai aku, bila takde dia aku sunyi okay sebab dah benda rapat, dengan orang lain susah laa nak cakap. Takde dia aku rasa macam takde semangat nak kerja. HAHAHAHAHA.


- Jadi cashier. Pegang duit woih $_$ haha. Shot duit ada lah tapi tak lah sampai beratus, lebih rm20 pon tak pernah. Paling kecut bila nak closing uolls sebab benda kite orang last kira duit. Kalau shot mula lah adegan muka kesian mintak bayar esok. Manager satu kepala, apa saja boleh haaa. hehehe.


- Jaga drive-thru. Weh sumpah best gilaaaaaaaa jaga situ. My fav :) Tapi sayang, position aku selalu cashier utama. Mungkin suara bergemalai nan indah itu yang kena campak jadi cashier utama. Kang kalau jaga drive-thru tertidur pulak customer mendengar nya. haha.



- Kerja bahagian dapur. Perempuan tak expert okay kerja bhg. dapur berbanding lelaki. serious! diorang pantas kott. kita bersopan santun nak siapkan burger, diorang dah siap 2,3,4 okay. perempuan kan, ayu lebih biasalah. Dapur kan bahang, so allergy lah panas panas. Padahal nanti ke dapur jugak. Tapi aku tetap kena jadi cashier depan. So boringgg -.-



- Masa break jeh haaa mula lah ramai ramai penuhkan meja makan sama sama :) aku takan lupaa. percayalah..


Pengalaman pahit aku ialah bila customer dah mula maki-maki. Weh, benda kitchen lambat tapi cashier yang kena. Yang aku ni kena lah maniskan muka semanis madu woih. Fekk (sopan sikit) gila kalau jadi macam nih. Dapat customer yang macam cb, gentle rasa macam nak baling burger. urghhh! Tapi apa, customer is always right. So, just be profesional even hati panas sangat dah.




Kerja yang ke-2 dekat syarikat key-in data. Yang nih punya lah semangat pergi interview tapi bila dah kerja tahan 2minggu jeh. Aku tak tau lah, memang lah kerja duduk sepanjang masa key-in number cek sampai mata macam dah hampir juling. urghh! bila takde kerja kena rehat sampai 2-3jam. what is that? bosan, jadi angkat kaki blahhh. Dah laa staff sombong macam hape jeh, persekitaran macam dalam kilang menaip. Bukan lah nak dalam pasar tapi masalah nya memang bosan titik




Kerja yang ke-3 dekat Parkson. Aku masuk brand Ecco iaitu brand dari Denmark. Tak familiar sebab baru 2tahun dekat Malaysia tanah tumpahnya darahku ini. Yang ni aku kerja 7bulan dah. Kerja ni best, aku jaga kasut jeh pon. Ada stok, susun jelah, lekat sticker atau price tag, susun kasut lepas customer dah touch n go, tukar display shoes every month, serve customer. Itu sahaja. Senang kan :)




Start kerja ni aku dah tak malu and tak humble dah. Perasaan tu semua dah hilang. Aku lagi rela layan orang ramai walaupun berbeza perangai dari buat kerja satu tempat hadap computer satu hari. Aku cepat sakit mata jadi memang tak sesuai sangat lah. hihi. First time aku jaga kasut brand nih, aku cuak sangat -.- dah lah dekat dengan pintu keluar masuk orang ramai. Kalau kena curi naya jeh aku kena membayar nyeh. Satu kasut aku mampu bayar sewa rumah dah, andaian jelah kan benda duduk dengan family. Tak termasuk beg nya lagi, triple nine bhai. Dah boleh licin gaji aku kalau hilang beg tuh. phewww..




Pengalaman MANIS aku selama kerja brand nih :


- Ass. Supervisor aku baik orang nya. Dia paling sporting, paling rajin mengemas. eh memang tersangat rajin okay :)


- Exect yang jaga outlet aku nie pon baik, rajin membelanja. hehe. Sampai pergi fashion show pon ajak aku. hewhew. Merayap memang my main fav lah kan ;p Dan dia banyak ajar aku pasal kerja.


- Aku serve sorang customer berbangsa india. Pangkat nenek lah. Aku rasa paling banyak sabar lah masa serve dia. Sebab utama, dia keluar shopping sorang and dia banyak tanya pendapat aku mana satu ok mana satu lawa. Lama weh aku serve dia, almost 1hour and half. Tapi paling buat kesabaran aku di tahap yang tinggi, dia tak cerewet langsung cuma dia banyak bersembang. Bila dah settle bayar, dia pegang tangan aku dan cakap 'terima kasih sebab bagi good service. Next time jumpa lagi (sambil tersenyum)' Bukan senang nak layan orang sampai puas hati. Bila orang tak kenal ucap terima kasih dekat aku, sampai bila bila aku takan lupa. Itu sebenar nya yang buat aku puas dan tahan lama kerja nih :))




- Sekali lagi aku serve sorang customer bangsa cina. Pangkat atuk pulak. benda brand aku jaga nih memang sesuai untuk orang yang nak kasut yang selesa, banyak masalah kaki. that's why lah ramai yang pangkat macam tuh. hehehe. Customer nih memang peramah sesangat. Siap tanya aku stay mana, pasal pelajaran aku, berapa lama kerja tempat nih. Memang senang sangat nak ngam. Tapi sayang, kaki dia kecik ah takde size, kalau tak dah bukak bil dah. arghh! haha. Yang best nya, even dia tak dapat beli kasut dengan aku. Dia selalu datang tempat aku kerja nih. Dari jauh lagi dia dah lambai tangan and say hye dekat aku. Paling best siap berjabat tangan haa. Datang jeh mesti dia akan tanya aku sihat atau tak. Senyum dia tak payah cakap lah lebar mana. haha. Dah sembang sembang, dia mintak diri and akan cakap 'see you next time' :)




Nampak kan, sejauh mana kita layan orang dengan ikhlas. Mesti dibalas baik punya. Kadang kadang aku tak percaya ada jugak orang yang peramah sampai macam tu sekali. Realiti nya, memang ada lah amaleena. Aku suka kerja macam nih. Idk why tapi cara kerja macam nih yang aku minat. Tujuan aku cerita pasal kerja aku pon sebab aku dah last bulan november nih. Aku nak continue study dekat poli dah. K bunyi macam sedih, agak ahh T_T aku harap suatu hari nanti aku still dapat kerja dalam bidang macam nih jugak. Serve orang sampai tiada penghujung nya. Sekiann..



Friday, 11 November 2011

Kehilangannnn :'(

Hari ini memang sedih, pilu, syahdu. tolong lah memang aku terasa sangat hari ini. KENAPA? kura-kura yang aku bagi dekat namin masa birthday dia dah mati. sekor jeh, yang betina dah pergi meninggalkan yang jantan keseorangan bermula pada hari ini. sumpah aku sedih yang teramat sangat. aku bukan setakat bagi hadiah dekat adik aku tapi aku jugak turut sama bela kura-kura tuh. bersihkan bekas dia, bagi makan setiap pagi before aku pergi kerja. balik kerja aku akan tengok diorang dulu and cakap 'hye, lama tak jumpa' *padahal baru jeh pagi tadi jumpa*




Masa mula mula aku beli, karakter yang jantan lebih menyerlah. yang betina hanya reti duduk diam sahaja. aku pon macam pelik jugak tapi aku buat tak tahu dan aku anggap dia baik baik sahaja. aku cuma anggap yang betina tak hyper. yang jantan tuh tak tahu nak cakap macam mana. hyper gilaaaaaaaa! mereka baby lagi and serious comel. wanna know something? bila namin bersihkan diorang, yang jantan mesti nak gigit tangan dia. nampak sangat kura-kura tuh tak suka dia. kayh, namin macam bengang bila cerita dekat aku. aku tengok sendiri jari namin terkopek kena gigit. maybe namin kuat memekak, setiap kali nak basuh bekas jeh namin merungut banyak banyak kali kenapa air busuk, kuat makan and pape jelaaa. memang kura-kura tuh sakit telinga lah dengar. nasib kau lah naminn..




Bila aku atau izzul atau angah yang basuhkan diorang, sikit pon tak kena gigit. namin jeh yang kena. haha! even izzul jeh adik lelaki aku sorang tapi boleh nampak yang dia tak ganas macam namin, adik bongsu aku. dia bersihkan dengan careful dan nampak yang dia caring. aku lega dan aku lebih percayakan dia berbanding namin. urghh! angah dah sah sah lah aku percaya jugak untuk melakukan tugas tuh. comel gila weh, bila time nak bersihkan diorang yang jantan paling tak reti duduk diam. dah lah kuku kaki tangan dia kena dekat jari jari aku. geli weh, aku boleh tergelak bersihkan dia. hahaha. yang betina diam jeh , tak banyak kerenah langsung. sampai aku sendiri cakap dekat jantan, 'diam kejap eh, nak cuci badan awak' tak lama lepas tuh, dia akan diam. macam redha jeh bila aku letak sikit sikit air dekat badan and muka dia. haha. weh comel dohh. gewamm much! haha. jangan terkejut lah kalau aku cakap, aku siap cium lagi kura-kura tu :)




I think since last 4days kot, namin yang bersihkan. lepas dia bersihkan. si betina tuh bibir berdarah dan macam sompek jeh aku tengok. masa tu hanya allah saja yang tahu macam mana aku rasa. aku nangis T_T. aku bengang dengan namin sampai tak terkata. aku tak marah dia, tak tengking dia, tak pukul dia. itu semua aku tak buat. aku hanya dengar jeh dia cerita sampai aku rasa mulut aku dah tak mampu nak cakap apa-apa. dia marah aku sebab tak bagi respon bila dia cerita. tapi dia tak tahu betapa bengang nya aku bila tengok keadaan kura-kura tu. tapi dua dua aku sayang, aku cuma tanya apa dia buat sampai jadi macam tu. and lastly, dia jawab..




Namin tak sengaja jatuhkan kura-kura betina tu. aku rasa dia nak cuci cengkerang sambil pegang and then gedebuk jatuh. okay, aku dapat bayangkan dan aku bertambah diam diam dan diam. 2hari betina tu tak bergerak. aku separated kan tempat dia dengan jantan tu. aku jaga dia sepenuh masa. aku tak bagi sapa sapa sentuh. NO WAY! memang aku akan marah sapa sapa sentuh terutama namin. aku memang jaga dia selama dua hari dia sakit. dan aku tanya suraya aku kena buat apa. sebab semalam aku tengok kura-kura tu lemah. dan aku pon macam follow sama lemah tengok dia macam tuh. aku dah perasan muka dia bengkak sebelah kanan. aku dah decided nak bawak pergi pets centre harinie, suraya yang suruh sebab dia pernah kerja pets centre before dia continue study. so, dia tau lah sikit skit pasal benda macam tuh. even kura-kura tu kecik je dan aku macam pelik ada keh ubat untuk dia. its okay lah, mana tau ada. tak cuba tak tahu :)




Tanggal 11.11.11 hari jumaat atau lebih tepat lagi pukul10 pagi dia pergi tinggalkan kitorang buat selama-lama nya. korang tahu apa aku buat nak pastikan dia betol betol dah mati? aku letak dia atas tapak tangan aku, kaki tangan dia terkeluar sikit. selalu aku sentuh dia mesti masukkan kaki tangan dia ke dalam even dia tengah tidur. dan dia akan buka mata sikit untuk tengok manusia mana yang datang mengacau. tapi tadi tak :'( aku dah tergerak hati yang dia dah takde tapi aku tak puas hati. aku kalau boleh nak jugak dia hidup lama. aku tatap dia almost 30minit lama nya. bila aku sentuh, dia tak bagi apa apa feedback balik :'( aku dah mula faham..




Aku cakap dengan mama, dia dah mati. mama terkejut teros pergi tengok. angah pon buat benda yang sama. yang lain sekolah tak tahu lagi masa tu. aku masuk bilik terus call zin cakap tak payah pergi pets centre *dah mula sebak* zin tanya kenapa, dan aku cerita sambil menangis :'( macam sweet jeh zin pujuk aku dah laa dah laa banyak kali. dia cakap adik aku tak sengaja. fine, aku memang kuat sentap pasal benda yang hidup ni. baru kura-kura mati aku dah menangis beria-ia, kalau orang yang pergi. stop it, tanak bayangkan. enough laa setakat ini. orang nak sangat melakar sejarah bagai kan time double eleven double eleven double eleven nie kan. aku tak pernah heran tapi cukuplah aku cakap, harinie bermula dengan kesedihan. it's okay, allah lagi sayangkan dia :) and i love you too :) moga aman disana..

Wednesday, 9 November 2011

TUMBLR-ING.

Let's talk about tumblr today. aku tak tau macam mana aku boleh terlibat dengan tumblr. mula mula aku saja jeh create tumblr account. kalau boleh semua account aku nak create. selagi mampu menatap screen comp tengah sehat nie haa. karang kalau dah tak sihat apa pon tak boleh. bukan setakat tak boleh create, nak pegang mouse pon gegel. habis tue memang tak ber-create create laa. padahal tak reti guna pon. ini sedih! and aku selalu bising bising orang main tumblr macam bodoh takde kerja. stok update gambar jeh. paling cool pon bila ada gambar bergerak. boleh laaaa




Tapi aku tak menafikan lah yang gambar dekat tumblr memang lawa lawa. bagi aku yang sama sekali tak kreatif dan tak pernah faham dan tak pernah ambil tau pasal apa itu seni, memang terpegun okay. macam batak pon ada. pity for you amaleena. mana nak kreatif. bila seni masa menengah rendah jeh suruh kawan yang lukiskan. apa apa kawan. tah pape. aku hanya reti colour sahaja. kalau nak melukis paling hebat aku boleh buat lukis pemandangan tepi pantai ada bot yang senget sebelah (tak pandai bajet garisan) , pokok kelapa yang konon paling lawa bagi aku (pohon yang sangat huru hara) , ombak yang aku bayang kan membiru (bila lukis jadi tak sedap dipandang) dan paling terror, buat corak awan. ini memang expert, benda buat nota corak nie tak sudah memang terror lah. HAHA!




Aku faham tumblr pon sebab ada kawan aku terangkan yang tumblr tuh reblog blog orang lain. mula mula aku dengar aku rasa macam apahal doe nak reblog blog orang? kau takde kerja keh? aku dah ah tak suka kalau ada orang copy copy hasil aku. tapi sekarang aku dah faham benda tuh memang macam tuh cara menggunakannya. bagi yang ego jugak, tanak digelar takde kerja meng-reblog blog orang lain, you may leave kayh :) aku punya semangat kutuk kutuk, sekarang aku yang tersangkut. serious, best..




aku saja tengok tutorial main tumblr dekat google. and then bila dah start faham, apa lagi. ringan kan tangan lah meng-reblog bagai. haha. kawan aku tanya, apa best nya main benda alah tuh? aku tak faham langsung. katanya lah. aku pon susah nak terangkan apa yang best but i do in love with the picture and tumblr quotes. aku selalu pikir macam mana gambar lawa lawa nie terhasil. fyi, bila aku tengok sebuah gambar atau lukisan. yang aku nampak hanya lah lawa :) aku tak faham apa yang tersirat dalam gambar tuh. aku hanya nampak apa yang tersurat. aku tak pernah hayati apa maksud gambar. sama sekali tidak pernah! that's why aku gelar diri aku buta seni bahagian lukisan -.-'





Moh laa jenguk ke blog kedua aku okay. tak perlu baca apa apa, cuma scroll and tengok jeh gambar sampai boring. tehehe. aku baru kot join jangan tanya kenapa lah sikit jeh gambar aku. bia bia. tapi aku punya tumblr banyak gambar kasut laa. benda aku memang gila kasut teramat sangat. so, aku reblog apa aku suka lah. takan nak reblog gambar lipas banyak banyak. geli laaaaaaaaaaaaaaaaa T_T

Saturday, 5 November 2011

JANGAN BUAT LAGI.

PERANGAI.PERANGAI.PERANGAI


- HIPOKRIT-

Korang mesti faham kan macam mana? dan mungkin pernah lalui nya sekali. okay, hipokrit pada tanggapan aku orang yang suka berpura-pura tahap yang orang lain takan kenal siapa diri dia sebenar nya. macam nie 'bila jumpe senyum tanya khabar apa semua, bila dah jauh sikit jarak, weh dia tu kan nak tau takk...... mcm nie mcm nie. haaa' 'bila bersembang, kau baik lah, aku suka kawan macam kau, selalu belanja. bila tak belanja mulalah bercerita dia kedekut lah bhaii. duit bukan bawak masuk kubur pon' kalau hipokrit mesti akan ada mengutuk. seolah-olah dia paling baik. semua dia nak hide weh dari kita yang pasal jahat jahat. aku pon tak faham kenapa. tapi inilah realiti nya. for what nak hide bagai bagai. setiap orang ada baik ada jahat nya. just be yourself laa biebie!



- TIKAM BELAKANG-

Ini paling sakit hati. ya allah, sakit yang menusuk sampai ke ulu hati. nah kauu! korang bayangkan, selama nie baik gileh dengan korang tetiba dengar cerita buruk pasal korang. selalu nya kita tunding jari dekat sapa? mesti lah dekat kawan baik sendiri kan. tapi tak semua kawan baik jahat. ada jugak yang baik. kenapa kawan baik yang dituduh dan kena tuduh? KERANA, kawan baik insan paling rapat dengan kita. teman yang sentiasa dengar cerita kita. tak mustahil bila tersalah pilih kawan, hah terjadi lah tikam belakang. TAPI orang yang tak rapat sangat pon ada dalam senarai top ten okay. yang nie memang kena hati hati. benda baru kenal kau dah start cerita macam macam. sapa yang silap kalau jadi isu nanti. kau lah salah. takde sapa yang boleh kau salah kan melainkan diri sendiri. tambah tambah pasal maruah diri. kalau boleh simpan lah dalam dalam. mulut orang tak selama nya akan tutup, andai bergaduh satu hari nanti pasti terbongkar. dan yang dah sedia memekak memang tak boleh buat apa lah kan. so pls lah, elakkan jadi mangsa ditikam belakang. dan tolong lah jangan jadi si penikam penikam nih. untung kewww? pikir sendiri.



p/s: kawan yang digelar sahabat tidak akan sesekali bongkarkan ape yang dikongsi bersama. memang patut pon memilih kawan. sebab perangai bagai bagai. and one more thing, kalau kita ikhlas berkawan. insyaallah hidup kita tenang. setakat salah faham adat lah berkawan. pls be nice to others k :)


                     

Thursday, 3 November 2011

I want a nice emotion not a bad feeling, pls lahhhhhhhh

    MENGHITUNG HARI T_T

1BULAN 16HARI LAGI..

Apa akan jadi?


Aku akan jejak kan kaki. yelah, dekat mana? dekat situ --> POLITEKNIK SULTAN IDRIS SHAH, SABAK BERNAM. Boleh bayangkan tak apa perasaan aku saat ini? waktu ini? sebenar nya aku nervous. tah pape tah. nak pergi study pon nak nervous. ish! eh tapi seriously aku macam berdebar jeh. hari hari macam tuh, bila tetiba teringat politeknik. amagadd. dada terus berombak, nak nangis. aku tak tau lah kenapa aku macam sentap sangat padahal nak belajar bukan berperang. ini yang aku tak faham betol nih. sampai barang barang nak bawak pergi sana pon aku tak prepare lagi. aku boleh keluar pergi tengok movie, aku boleh keluar pergi melepak lelame, aku boleh keluar pergi shopping complex semata mata boring nak jalan jalan TAPI bila nak beli barang untuk study jeh seriously mood aku hilang. apahal kau nie amaleena? ==' takde mood nak study keh? tak lah, aku memang nak study pon tapi arghhh aku tak tau lah kenapa aku macam berat hati nak pergi.


SEBAB BERAT HATI:


- MAMA!!!!!!!! T_T mama adalah best friend forever aku dari dalam perot lagi. guys, i need her everyday in my life. bangun pagi nampak muka mama sebab mama yang kejutkan aku. keluar toilet lepas mandi nampak muka mama sebab mama sibuk dengan mesin basuh. nak keluar rumah salam mama, cium pipi mama (tk pernah keluar rumah tanpa salam, rasa serba salah lagi pun dah biasa) nak duit jeh mama mesti jadi orang pertama yang aku mintak (takut lah mintak dekat babah. haha) kalau bergaduh dengan adik beradik atau kawan kawan, aku memang akan bercerita dekat mama. bila aku stress, mama yang tenangkan aku. kalau lapar sangat, mama yang masakkan untuk aku (memang hari hari. haha) kalau nak mintak pendapat, iye mama memang akan jadi orang penting yang bagi pendapat dulu. kalau nak beli barang memang selalu terjadi macam tuh ok. masa sakit, mama lah yang tolong ambil kan air makanan ape semua. alasan tak larat kan. hehe. masa sekolah bila aku keluar, adik semua keluar, mama call aku suruh balik sebab dia sorang dekat rumah. see, aku jugak yang akan jadi peneman mama. paling best bila mama tak pernah lupa aku, walaupun aku balek kerja lambat. dia tetap tinggalkan makanan untuk aku. (semua mak buat benda sama ok) rutin harian aku tak lain tak bukan bersembang dengan mama, kadang kadang sampai dia dah tak larat bukak mata pon aku gagah lagi bercerita dan mama pon gagah bukak mata nak dengar lagi. haha. aku tau aku tak pernah berjauhan dari family. tapi aku kena belajar berdikari k. aku tau aku rapat dengan mama babah tapi sampai bila nak berkepit. aku tau tanpa mama aku sunyi bhai sebab takde teman yang sudi teramat sangat nak dengar apa aku nak cerita. aku tau aku mesti rindu paling hebat lah dalam sejarah hidup aku. aku tau aku mungkin nangis, bukan mungkin tapi iya sudah pasti kot (malas mengaku tapi macam hampir kan) hehe. yang penting aku tau apa perasaan aku.



BAYANGKAN YANG INDAH INDAH DEKAT SANA OKAY.
*sedapkan hati, tenangkan hati*

Friday, 28 October 2011

HARI KHAMIS YANG PANJANGGGGGG!

BILA OFF DAY HARI KHAMIS? APA AKAN JADI PADA DIRI si penaip nih? walaupun satu hari tapi itu jelah masa nya untuk aku jadi paling kuat merayap, paling kuat menghabiskan duit dan bermacam palng kuat lah. lagi lagi kawan tengah cuti sem, aje memang mengundang tidak lekat di rumah laa. hoo yeahh! macam biasalah, niat nak bangun awal dah mulia sangat dah. tapi itu semua macam angan angan jeh. haih, pls lah meyna. 10.20am tersedar! what? adamaya dah start, pergh tertinggal 20min lah cerita dia. arghh! ingatkan terkejut sebab tersedar lambat =='




Dah habis layan cerita tu, apa lagi, mandi lah siap siap. dah tiba masa nak keluar. temu janji dengan suraya anuar. iye, si putih yang sudi menemani aku untuk keluar pergi curve untuk cari kura-kura yang aku nak hadiah kan dekat adik manis aku sempena hadiah hari jadi dia. *ayat baca dalam satu nafas tanpa memanjangkan harakat bacaan* semputt! HAHA. suraya bawak afiq, bf tersayang dia keluar sekali, sweet2 depan aku. fine, aku sengsorang. acane nak cweet cweet? haha. nvm, aku happy tengok korang bahagia :) tesco bersambung curve, curve bersambung ikano, ikano bersambung e@curve. satu jeh aku jumpa kedai haiwan T_T sedih okay. usha punya usha, kura kura tak jual. yang jual pon jenis kura kura dari mana tah, ala yang cengkerang bulat besar mcm bukit tuh. rm500! apak dia lah. ''tasik mana lah nak survey nak rembat kura kura nie, kata amalina didalam hati. monolog sudah!'' dah takde kan, takan nak berguling tanda protes. biakan dulu laa.




Next plan, movie! dah lama sangat tak tengok movie okay. tiket wayang dah terhenti koleksi nya semenjak dari bulan 8, masa bulan puasa. tapi, masih bertapi yew. membeli makanan, makan adalah paling wajib. boleh pulak time keluar tuh dah ngam ngam lunch our, perut dah menjerit mintak diisi. okay okay, kaki melangkah ke subway. dah lama tak makan, tiba tiba subway dalam ingatan. nak pilih menu yang mana pon aku dah macam batak tak sabar nak makan. aku takut bila perut aku kelaparan. aku rasa macam digerudi dari dalam dan lapisan perut makin menipis. akhir sekali hanya tinggal ----> RANGKA! nampak tak? imaginasi aku kuat sangat dah tuh =='




Moh cerita pasal movie apa aku tengok semalam. benda aku nak tengok real steel. berkobar okay nak tengok tapi afiq pulak kena balik awal nak kerja. haish. pilih punya pilih, kami decide nak tengok movie korean. SECTOR 7! sebab utama aku rasa tertarik nak tengok, poster depan gambar heroin dengan monster saling pandang antara satu sama lain. aitee. first impression jeh dah terfikir macam best. u know what? aku jenis tak suka bila orang cakap cerita tuh tak best jangan tengok. nanti membazir. setiap orang lain pandangan nya. jadi, aku memang tak heran orang nak cakap apa. kalau aku nak tengok, aku tetap nak tengok. bia aku yang judge sendiri baru aku puas hati. yelah, cuba bayangkan. kau punya semangat nak tengok cerita tuh. memang dah rasa macam tak sabar. tetiba ada makhluk yang cakap, tayah lah tak best ape semua. korang mesti rasa ala membazir lah nanti. jangan dengar! ikut diri sendiri okay. bukan selfish tapi pandangan sendiri pon perlu.






      Synopsis: Hae Jun is working as a marine equipment manager on an old oil prospecting ship. One day, a new recruit sinks to the bottom of the sea. Evidence suggests that it is not an accident and crew members begin to turn up dead, one by one. The few survivors soon discover an underwater creature. The viral monster infiltrated the ship through the drilling pipe and has been feeding on the crew to survive. Hae Jun and her colleagues' frantic fight for their lives begins.





Pelik kan tetiba sinopsis english. HAHA! copy paste lah senang. jimat masa dan jari tak penat menaip. kan mudah tuh. malas lah nak huraikan sinopsis sendiri. umpama buat sinopsis masa sekolah dan paling panjang lah dalam buku. sinopsis bila copy = pendek. sinopsis bila buat sendiri = berjelaaaaaa. dalam tak sedar, dah pon cerita apa yang jadi dari awal movie sampai habis. haha. hah, dan tak lupa:


"HB namin :) stop jadi budak paling becok, jangan makan banyak, kau dah cukup gemuk sampai mama bising sebab perut dah macam orang pregnant. haha. ILY!" dia senyum bila aku berjaya bawak balik kura kura ok. sekor jantan sekor betina. dia namakan yang betina 'shasha' yang jantan 'vitacare'. nama tanak kalah! up to you lah mok. hehe ;)

Sunday, 23 October 2011

ADDICTED WITH RED COLOUR! :DD


                                                                  
       AKU SUKA PAKAI FLAT SHOES. SEMEMANGNYA SANGAT COMFORT! (Y)





JEJAKA, I LOVE ROSE! *jejaka jugak yang di mention haha*






KALAU BOLEH NAK PAKAI SHAWL MERAH EVERYDAY.
sampai kawan2 tanya, takde shawl lain keh? =='
bia biaaaaaaaaaaaaaa.







DAPPPPPPP WEH! FOR SURE, AKU MEMANG NAK MAKAN LAGI.
masa makan, practice makan sambil pejam mata. haha. feeling lah gileh!






WOAH! NAK PAKAI NIE BOLEH? SEKALI JIEWW. hehehe.
tak semestinya pakai supra, minat justin bieber.
menyampah okay.





CAN I HAVE THIS FOR MY FUTURE BFF?
pergh-lishh *muka cuteee*
walaupun color hitam nampak swift lagi menawan tapi aku tetap nak merah.
i don't care!





SKINNY? pfttt -.-
aku perlukan paha yang lebih isi sikit untuk menampakkan bentuk kaki yang lawa.
jangan sekali pandang umpama tiang di jalanan.
amagaddd! jangan lah sampai macam tuh. hahah



baca sini baca sini, korang mesti tertanya kenapa aku letak semua benda warna merah. itu merah ini merah. dah kenapa lah kan. di sini saya ingin menyatakan bahawasanya saya memang dah tak boleh lari dari warna merah. lagi menyala lagi menarik. FANATIK doee! bila orang tanya 'eh cantik kan pink?' aku hanya mampu jawab 'comel, hah memang' itu setakat di bibir. tapi dalam hati begini jadi nya 'PINK? :O WEH, TUH COLOUR KONON SWEET, TUH COLOUR BUDAK2 YG GILE PINKY FOREVER AND EVER, TUH COLOUR BINATANG HIDUNG TERBUKAK LUAS TUH, TUH COLOUR YANG AKU PALING TAK MINAT, lastly I LOVE RED sebenarnya! 


P/S: aku sanggup beli shawl pink sebab nak match kan dengan baju raya for this year. act, baju kurung tuh white colour tapi ade sulaman pink pink sikit and then mama suruh beli shawl pink. ohh paling terpaksa masa tuh. aku pernah pakai sekali jeh. tak tau nak pakai bila lagi? ==' takpe, angah sudi pakai. hehehe. tolong elakkan pergi kawasan yang banyak lembu and kawan2 seangkatan nya untuk tidak disodok. sayang punggung kan? haha.

Wednesday, 19 October 2011

SEBENARNYA RINDU!


Memang lah simple tapi adakala bila dah serabut sangat memang muncul lah words'complicated' tu. tapi kita kena ingat, jangan sekali-kali give up! tapi benda yang complicated sangat dalam life aku sekarang, aku dah pandai datang lambat pergi kerja. ok listen, bukan saja buat pandai tapi aku dah tak boleh buat apa weh, pergi kerja naik bas iaitu sebuah pengangkutan awam di Malaysia. jadi, kalau dah stop stop amik orang sana sini. and berhenti terlampau lama takan aku nak marah kot. fine, aku kena faham. tapi bas tu sampai berhenti almost 10min dekat satu tempat yang konon ramai orang. padahal, alaa haiii. bahang aku bila jadi macam nih weh. benda nak jadi pekerja paling cemerlang, see dah cacat dah kedatangan aku. bhaha. eh tapi boleh kira ok berapa kali aku lambat. tak cukup 10 lagi. that's mean, aku masih cemerlang. haha! stop pasal kerja.


Kita cakap pasal sekolah (rindu T_T) masa sekolah aku paling malas nak lambat. you know wy? SEBAB GATE NAK MASUK TIME DATANG LAMBAT JAUHHHHHHH DEKAT DEPAN BERBANDING GATE KECIK (second gate yang dekat) itu baru alasan pertama. dan alasan kedua, aku sentiasa pakai stokin bercorak, bercolor bagai. konon meriah lah kan. haha. sumpah weh, aku benci pakai long socks color putih tu dengan panjang sampai betis. elakkan lah elakkan. memang aku akan spare socks lain dalam beg. dah dah, jangan nak mengutuk pulak beg aku bau stokin. benda hari isnin jeh aku akan spare socks, so bila isnin semua baru dan bersih. takde istilah bau longkang ok. haaa. kadang2 berani gak ambik risiko pakai socks pelangi hari isnin tapi oh come on, tak pernah kantoi ok. back up baik punya dari member ke member. haha. *kenapa lah perangai mcm nie ah dulu* haha. panjat pagar? fine, sekali je. lepas tuh insaf, kena marah dengan ex T_T bukan cikgu yang dapat tau, tapi ex yang dapat tau. gileh tah mana dia dapat information. pfftt -.-  



ponteng kelas? usah ditanya. tapi aku merasai lah pengalaman yang tak sepatut nya tu. fyi, ini bukan benda yang patut dibanggakan. tapi bila pikir pikir balik, tak elok ok. dulu masa sekolah tau nak seronok jeh. nasib baik lah perangai tu semua stop since aku jejak form4 :) aku stop sebab, aku takut masa depan aku teghok bila aku buat perangai macam tu. aku tanak cikgu benci weh. nnti ilmu tak berkat. mentor aku sampai habis sekolah, ustazah hasliza. dia paling rapat dengan aku. ramai murid cakap, dia cikgu paling kerek. mula mula aku pon anggap macam tu. sebab kalau tengok cara dia pandang, pergh pls jangan cakap saya ade buat salah. sampai macam tu sekali uolls. makin lama aku kenal dia, makin aku sayang dia. dia lah cikgu pend.islam aku time f3 and f5. dia tak kerek langsung pon. baik weh, baik sangat. rindu dia T_T dia panggil aku 'amal' singkatan dari nama amaleena. moga satu hari nnti, aku banyak lah buat amal. hehehe.



habit paling selalu sekali terjadi dekat sekolah:
=> wajib pergi toilet after 30min time subjek yg boring except account sbb nanti takut tak faham dan susah catch up. (habes aku)

-

=> beli makanan and then bawak masuk class, letak dalam laci (pasti ramai yang buat jugak)

-

=> pegang pen seumpama nak menulis nota padahal salin lirik lagu, ukir nama tah apa apa.
(pandai jadi hipokrit, heyh)

-

=> buku teks sejarah ditegakkan, kepala makin lama makin lentok dan zZzZzz
(sesungguhnya, mata aku paling mengada tetiba time sejarah, tah ape kena lah)

-

=> focus 100% time subjek account and math. i♥calculatesub!
(sub lain focus jugak lah kan tapi tak nerd macam sub diatas lah. haha)

-

=> suka duduk mengadap meja belakang *meja zin* bila buat kerja.
(dia paling rajin, dan paling cepat siapkan kerja dan memang terdorong lah nak cepat siap)

-

=> bila bosan gile, pandang belakang and buat muka toya. bila member gelak, cepat2 pusing depan and dia yg kena tegur dengan cikgu bukan aku. HAHA!
(aku duduk barisan ketiga drpd 6barisan. so, gua tengah2 boleh kacau sapa2. haha. heaven!)

-

=> nak melepak jeh dekat meja ainina and aqilah, meja dorang belakang sekali. so, luas kawasan nya. duduk lantai pon apa ada hal. hehe.

-

=> sub sc duduk belakang sekali dekat lab. sbb yang depan sume dah dirembat. so, kami ber-6 iaitu, ainina, mira, aqilah, zinn, suraya dan saya. memang akan tercampak belakang sekali. sob sob.

-

=> cikgu sc aku mengajar sleng terengganu, jadi nak tak nak kena paham lah. tapi dia best, kelakar oh :D
dan selalu marah kami ber-6 padahal baik tauu. tak faham saya!

-

=> paling seronok kalau dapat pergi library, dapat baca. baca majalah, buku rujukan tak berusik. hehe.
(tempat ber-air cond mmg seronok lah, kadang sampai tertidur)

-

=> sub pend.islam ada PAFA kan, yang ni ikot mood jugak. kadang jadi org paling awal pegi menghafal, kadang jadi paling malas sampai kena panggil nama dengan ustazah. hee.

-

=> paling best time puasa, ada tadarus al-quran. serious best dapat baca ramai2. aku mcm biasa lah sentiasa ber-6 walau buat apa pon.


Act, zaman sekolah paling best weh. aku tak rindu sekolah tapi aku rindu rutin tiap tiap hari dekat sekolah. ape aku buat dari pagi sampai balik sekolah. itu sebenar nya yang aku rindu sampai sekarang atau mungkin sampai bila bila (: cukuplah aku pung pang pung pang sampai takat nih. take care, assalamu'alaikum.

Saturday, 15 October 2011

SEMUA ORANG ADA TABIAT BURUK OK, jangan bajet diri tu peri-peri nak lawa setiap masa. puihh!

Salam satu malaysia :D wahhh! Pernahkah anda mendengar dan lihat sendiri orang yang sememangnya mempunyai 'tabiat menggigit kuku?' atau adakah anda sendiri yang mempunyai tabiat sebegitu? gimme five! hahahaha. kenapa kena five? sebab si tukang taip ini juga tergolong dalam tabiat ini. ok ok, aku tau memang kotor, memang banyak gegila keburukan berbanding kebaikan. act, takde kebaikan pun, saja nak sedapkan hati dan nak menampakkan tak lah teruk mana kalau gigit kuku. tapi sayang, keburukan nya tidak dapat ditandingi. aitee.



Semua orang ada tabiat buruk ok sepanjang hidup dekat dunia ni. kalau ada yang cakap tak pernah ada tabiat buruk. dah boleh dilabel penipu besar terang-terang. tau nak menipu je, cuba belajar jujur anak oii, mak tak pernah ajar menipu tauuu. haish! mungkin ada sebab kenapa tabiat buruk seseorang kita tak perasan. mungkin dia pandai cover line baik punye bila depan orang. itu naisss. hahah! tapi bagi aku, memang patut pon kita cover tabiat buruk bila berhadapan dengan orang ramai. yelah, nanti orang geli doe. tambah tambah yang gigit kuku, hahaha. nak salam pon kena pikir 10x. macam kesian jeh. haha.



Sebenar nya, tabiat gigit kuku ni tak elok. aku tak tau lah macam mana aku boleh terjebak dengan tabiat paling hodoh ni. aku rasa since sekolah menengah aku start. maybe tension melampau. hahah. tapi orang lain ok jeh kan. aku jeh over, nak kata tension belajar teghok teghok, takde pulak dapat straight A's. haha! argh, macam macam lah amaleena ni. aku pon tak tau sama ada aku tergolong dalam golongan yang 'biasa' , 'sedehana extreme'atau 'paling extreme' gigitan kukunya. he he he. yang aku tau bila aku dah syiok gigit kuku ape semua, sedar sedar bila nak makan nasi jari pedih. tengah gigit heaven gileh weh. haha. asal buat muka pelik and eeiiuuwww? geli? eleh, kononnnn. tah tah, korang pon sama jieww. hahah! bila aku pikir pikir balik kenapa lah aku tak boleh stop. i dont know why. tapi yang paling sure, mama babah, wan, family, kawan kawan ramai suruh aku stop. aku tau tak elok tapi kalau nak stop umpama orang merokok nak stop merokok. macam tue lah. hehe. tapi sekarang aku dah jarang buat tabiat nie. dan dalam tempoh nak stop teros. haha! besar betol angan-angan.haha. aku mengaku lah, aku jealous tengok kuku perempuan yang lawa lawa T_T kadang aku macam nak cabut jeh kuku dorang, letak dekat kuku aku. haha. tapi takde istilah penyesalan ok, sapa suruh mengundang nak merosakkan kuku. eh eh tapi aku tak gigit kuku kaki ok. yang tu sumpah geli gile, eeeeeee. macam jari kuku bersih sangat lah kan meyna == tapi fun ah, benda ada member share sama tabiat ni. so, bila bercerita  berhadapan antara satu sama lain mulalah perangai tak semenggah masing2. hahaha. bermacam aksi yang dipamerkan. mampu? hahaha.



Paling aku tak boleh lupa masa form3, bila ex aku tengok aku dah kemaruk sangat gigit kuku. setiap kali jumpa, tak kira lah dekat mana mana sekali pon, dia mesti akan bawak kan aku makanan supaya aku boleh lalaikan diri dengan makanan. tak perlu mintak, pasti ada. haha. sampai satu hari, dia cabar aku suruh stop gigit kuku dalam tempoh seminggu aku rasa. kalau mampu stop, mintak je apa aku nak. hahah. kelakar kan, sampai macam tue sekali dia nak suruh aku stop dari tabiat hodoh tuh. eh aku mampu ok tapi last last aku just mintak nasi lemak kukus dengan lauk ayam and paru. pfftt -.- kenapa tak mintak yang lagi melampau amaleena. hahah. tapi time tu lawa kot kuku aku terbentuk. hehe. dia suka, tapi lepas jeh dah belanja, fine mula balik dahhhhhhh. hahaha. lama lama dia putus asa. bile tengok aku gigit kuku, dia just senyum. iloveyou! eh, itu ayat tiga tahun lepas. hahahah.



Second, korang boleh bayangkan tak bila tengah sedap sedap gigit kuku. kira dah sampai nak penghujung kuku dah hampir nak  putus. putus keh? wtv. tiba tiba member datang terus tolak tangan kau. shit, sakit doe kalau jadi macam ni. sampai aku pernah marah kawan aku sebab tolak. erghhh! then lepas tu mula lah membebel, sakit nya nak makan. masa ni lah peluru berpandu keluar dari mulut member. hehehe.banyak pengalaman aku selama ada tabiat ni tapi nak buat macam mana. payah payah. dan sekarang, namin, adik last aku sedang mengikut jejak langkah kakak tersayang. haha.



amaleena, dah tiba masanya untuk kau bersara. ok ok, nnti bersara laa. ahahh. sesungguhnya, tabiat buruk ni normal tapi kalau makin melampau tak elok jugak. jadi, cuba lah sedaya upaya untuk stop. wan selalu cakap kalau gigit kuku cita-cita tak kesampaian. haish, dah patut stop dah nie. tak kira lah, tabiat menggigit kuku kew (extreme sangat sampai daging tepi kuku pon nak bedal), suka meludah merata-rata kew (yang nie dah patut bawak mangkuk pergi mana-mana, kau ludah lah sampai dah habes air liur)  , taik hidung gentel2 jadi fishball and then campak merata-rata (yang nie suruh dia carik balik sampai dapat, jijik ok), dan macam macam lagi lah. hahah. enough till here ok. perut dah sebu, tiba masa untuk makan. babaii :)

Thursday, 13 October 2011

PERCUTIAN BULAN MADU BERSAMA KAWAN SEANGKATAN!

Tarikh 12.10.11 iaitu hari rabu *semalam lah senang* AKHIRNYA MENJADI KENYATAAN! macam tak percaya macam tak sangka dapat jugak jejak genting highlands. bunyi macam tak pernah jejak. pernah okay tapi masa kecik dulu, when i was 2years old. memang aku batak lah bila pergi sana semalam. haha! bukan batak apa tapi bila dah sampai baru aku rasa excited, padahal time countdown bila nak pergi tak pulak aku rasa apa apa. tapi yang penting, aku memang terasa best yang tak boleh nak diungkap. hanya gelak tawa, senyuman sahaja yang mampu aku tunjukkan :)





Aku pergi 10orang, team aku 6orang dan yang lagi 4org kebetulan nak pergi hari yang sama. so, gerak sekali pon boleh what. tak jadi masalah lah. kite orang just ambil pakej satu hari dari ou sampai genting skyway dan yang seterusnya. terima kasih pada pembeli tiket untuk perjalanan ke sana, siapa lagi jikalau bukan amaleena yang baik hati ohooo hoiii. HAHA! bertolak dari ou pukul9 pagi dan sampai sana pukul10 pagi. bukan sampai genting yang kami semua excited gileh tuh tapi sampai tempat nak naik cabel car. bila aku tengok benda alah tu tergantung sambil membawa tetamu nya dengan penuh sopan santun (bergerak perlahan habes), ya allah, aku rasa macam nak patah balik. aku sangat gayat dan macam mana aku kena lalui saat saat yang pergh gila tinggi macam tu. nak taknak, aku kena naik sebab tiket balik pukul7 petang. haha! fine fine, aku kuatkan semangat naik cabel car. first words yang terpacul keluar dari mulut aku "ya allah tak saba nya nak naik" (walaupun gayat) second words bila dah mula bergerak dan aku rasa macam duduk diawangan, "ya allah kenapa tinggi sangat. erghhh, aku nak turun" third words bila dah makin tinggi dan aku pon dah makin cuak habis, "aku tak tau macam mana aku boleh jadi gile nak datang sini dan kena naik benda alah nie" lepas tue, aku terus diam seribu bahasa. korang, aku hanya mampu pandang atas dan depan sahaja. belakang tak, bawah memang tak lah. enough lah, aku dah naik pun dah cukup berani dah. tapi paling aku rasa nak bagi pelempang bila kawan kawan seangkatan gelak kan aku. tapi takpe, gayat punya pasal, aku redha je mereka mengejek. ejeklah sampai lebam. haha!






Lepas dah mengharungi saat saat nak hilang nyawa, sampai lah dekat atas. aku tak sure berapa lama naik cabel car tu. benda alah tu buat aku gayat so aku malas nak amik tau. bia bia. jalan jalan sementara nak sampai taman tema genting highlands tu dengan lenggang lenggok nyaaa. show ticket dan dipakaikan pas masuk yang tertera perkataan "outdoor". so, kalau nak main indoor kena bayar lain. aitee. masuk je dah nampak 'BUAIAN MELAYANG' (nama tu aku yang sebut). memang lah nampak buaian tergantung, macam best kalau dah berpusing. tapiiii, haihh. so, itu jadi game fisrt yang aku try dengan yang lain. masa nak naik seronok bukan kepalang ok. bila dah start bergerak perlahan, ok cool lagi. bila dah mula laju, laju, laju dan laju. hahahhahaha. aku menjerit nak turun, member yang lain pon sama. memang aku rasa macam nak tercampak sampai damansara. haha. atas tu jeh aku dah habiskan tenaga yang banyak. gelak bahagia. jerit macam nak bagi anak tekak keluar (bila lagi nak jerit tak tentu pasal) haha. aku dah malas dah hiraukan cuak aku. pakai redah je. dah takde istilah gayat lah apa lah. yang aku tau hanya nak main game dekat situ. haha.





Bukan nak cakap apa lah, FLYING COASTER paling gempak ah bagi aku. harga tiket rm10 tapi puas hati sungguh, aku tak tau kenapa game tu kena bayar tapi takpe nak try punya pasal. yang naik benda tu hanya aku, suraya, afiq and syauqi. seat yang disediakan terhad untuk 4org dalam satu masa. kami ber4 je yang rela nak naik. hehe. time nak duduk dekat seat, kite orang semua bodoh alam and just duduk. haha padahal kena meniarap. alaa, gaya macam nak terbang. haha. bukan senang dapat perluang nak jadi superman and superwoman. macam biasa ah, game dekat genting bermula dengan slow dan klimaks dia laju macam nak tercampak. haha. bila bergerak slow mula lah memekak, eh slow nyaa. alaaa. sekali dah laju. seriously, aku dah penat gileh nak jerit and gelak. hahahaha. kira semalam memang tak terkira lah aku gelak. itu sebenar nya yang seronok sebab mood 'not interested' aku bertukar kepada ' interested lebihhhh' haha. macam reaksi weh bila naik benda alah tu. bila aku teringat balik, aku boleh gelak sorang sorang. just imagine lah, betapa aku bahagia nya semalam :)






Hah game yang ni pon aku try 'CORKSCREW'. yang ni pon best, kira macam roller coaster mini lah. nak naik yang besar tu boleh pulak lah dalam tempoh pembaikan apa jadahs semua. ergh, shit gileh! datang jauh jauh tapi dapat try yang mini jieww. hurm, ok dah patut bersyukur sebab dah tak kempunan nak try roller coaster. hehe. time naik ni pon sama jeh, slow and then laju jugak. tapi zin punya reaksi paling aku tak boleh tahan. act, aku memang cuak tapi bila dengarkan zin memekak gile babeng, aku jadi tak cuak and gelak sepanjang naik benda tu. hahahah. kelakar oh! masa lalui benda alah yang extreme ni semua, masa tu lah asyik menyebut 'ya allah' and aku panggil 'mama' banyak kali. serious weh serious, aku hanya ingat nak sebut 2words tu jeh. aku memang tak ingat yang lain selain dua perkataan tu. aku hanya ingat allah sebab dekat dia aku akan kembali dan ingat mama sebab dia yang paling aku sayang. no words can describe my love to you ma :)) ok sound macam sedih. kenapa dah nie? haha! emo kejap. dan sepanjang aku dekat sana, orang yang aku ingat mama, babah. mana yang lain? idk! aku tak boleh lupakan diorang walau berapa minit sekali pun. hurmmmmm






Yang ni aku naik tima dah nak dekat balik T_T sob sob. yang aku seram sebab rasa macam tak safety padahal ada besi dah kepit paha aku. aku rasa badan aku macam nak jatuh, tak stabil tapi tak pun sebab itu semua hanya imaginasi aku je. kuat sangat pikir negatif. macam ni lah. haihh. tapi yang penting best. yang tak best bila korang naik sendiri and korang akan rasa bengkek (ayat zaman sekolah. ingat tak? hahah) gila sebab time nak corner je terkejut. aku ingatkan kereta atas jalan je mampu. rupa nyaaa, yang diawangan pon mampu. haha. macam macam lah dekat genting tu. nak try boleh pergi and for sure, korang mampu and ada yang pernah pergi kan? so sekarang kawan yang lain jangan nak show off sangat. benda aku pon dah merasa. he he he he ;D






Ini pulak aktiviti yang terakhir. masuk sini korang just bayar rm20. and masa lebih kurang setengah jam lah macam tu. yang masuk hanya 5orang, yang lain tanak. diorang cakap tak tahan sejuk. yang nik pulak dengan demam nya. memang tak digalakkan sama sekali ok. no no no! so, dia lah yang jadi photographer kami semua. memandangkan tak boleh bawak camera, fone dekat dalam tu. tapi bila masuk, ada jeh yang bawak. eh tak fair ah cenggini, kite pon nak jugak. HAHA! tapi tak sangka lah sebab kite orang bertahan lama dalam tu. dengan main gelongsor pendek and gelongsor pakai pelampung besar tu, memang gerrrrettt! haha. suraya naik gelongsor pendek tapi gelongsor ke depan terlebih lebih. ok faham, dia excited dah lama tak pergi playground dekat taman perumahan dia ==' u know what? sejuk dalam tu, -8 darjah celcius. puihhh, hidung aku membengkak and dah jadi besar semacam, tangan bengkak walaupun pakai glove, bibir mengeras. adakah aku dah menjadi ais batu? oh tidak, itu hanya imaginasi sekali lagi. haha! tapi yang pelik, badan aku tak rasa apa apa pulak. terror kan? tapi lah, bila aku kepal konon nak main baling salji, barai pulak. tak jadi ketulan. hah, pandai haa kikis ice cube bercube cube. its ok, i appreciate that! jangan risau lah kan.



Act, banyak lagi yang kita orang pergi tapi kalau dah melayan menaip sangat aku takut keyboard nie tertanggal satu satu huruf, jadi lebih baik saya berhenti setakat ini. hehe. macam mana aku dekat damansara makan tanpa henti, sampai sana pon sama takde beza. walaupun sana mahal benda yang dijual tapi untuk aku sorang je makan, aku dah spent almost hundred untuk seharian dekat sana. aku cerita dekat mama, mama geleng kepala macam tanak stop. hahaha. alah, makan kan, aku tak shopping pun, makan je ok. hikhik. thats why aku kena pergi muzium. tengok pameran jeh. tapi luar muzium ada makanan jugak kan? hahah. almost 10bijik strawberry with chocolate masuk perut aku. gula gula kapas colour purple (comel jeh haha) 1set kfc yang harga nya berganda, toasted ape jadah tuh yang tak sedap pon masuk jugak, dan banyak lagi. dan aku rasa macam nak masuk kedai coklat , borong semua snickers and m&m. erghhhhh! tapi sebab dah banyak sangat makan, ok sudah sudah laa kan. bawak bersabar, dekat damansara pon ada. haha. yesterday was awesome!! that's all!! bye :D

Tuesday, 11 October 2011

MAKAN MAKAN MAKAN.


NASI GORENG PATTAYA.
aku suka nasi nie dari nasi goreng kampung (ngk). NGK tak seceria macam nasi nie.
see, banyak kan color, meriah rasa bila nak makan. tak lah suram jeh.
lagi satu, cili sos tue yang buat aku berselera.
sememang nya, bila makan takde cili sos aku rasa tawar ah. tak tau kenapa ==



NASI AYAM MADU.
aku tak suka makan nasi ayam yang tak berkilat.
aku nak yang bersinar kilat nya. haha! baru aku berselera.
aku hanya makan bahagian kepak atau dada sahaja ok. bahagian paha pun boleh laaaaaaaaa.
agak agak kalau bagi aku isi, memang tak habis lah.
muak lah makan isi ayam!



TOMYAM CAMPUR.
tapi aku selalu tak makan udang.
dan akan ada lah sesi derma menderma dekat sesape yang makan dengan aku.
untung apa. haaaa.
bila makan tomyam, aku suka yang merah pekat.
bukan sebab aku suka pedas gegila tapi sedap lah.
kalau aku tengok tomyam yang cair, color tak merah...
aku macam malaih nak makan.
baru aku perasan, bila makan tomyam, aku lagi banyak makan bawang dari isi tomyam.
dah boleh wujudkan tomyam bawang dah. haha!



CHICKEN CHOP.
ayam makan, kambing tak makan.
hati teringin nak mencuba tapi mengenangkan bau hamis kambing. arghhhhh, terus tak minat!
kepala pon boleh tahan macam nak pecah menahan sakit bila makan daging kambing.
so, jalan terbaik --> tak payah makan :)
kalau singgah mana mana kedai, ikut hati nak order makanan nie jeh.
 tapi malas ah nanti kebulur nak nasi tengah malam dekat rumah.
benda perut melayu tulinnnnn. haha.



YOGHURT DRINK.
dah lah kurus, lagi minum benda alah nie.
eh tapi sedap, korang patut try lah sendiri :)
fav aku, strawberry flavour.
takde strawberry baru lah aku try flavour lain.
tapi macam frust ah bila takde strawberry. hee.



NESLO AIS.
ini fav aku nombor satu weh!!! :DD
aku dah ketagih agak nya dengan neslo ais nih.
bukan nak cakap apalah, tapi ada orang cakap nanti beyak (berak) keras lah sebab pekat, tak sedap lah.
argh, do i care?! ;p
haaa, setiap kali order neslo ais, aku sentiasa akan ingat kan orang yang ambil order tuh.
'neslo tue buat pekat pekat tau'
pernah aku dapat neslo cair, whattheF!
aku terus tak minum, sebaik air mineral sentiasa disisi.
bukan cerewet doe, benda dah pesan.
lupa nak bagi tau tukang buat air? alasan sebab lupa, rejecttttt!!



TEH O AIS.
kalau neslo ais yang aku rasa tak sedap for the first time aku try,
tak kira lah dekat mana mana tempat aku pergi.
aku akan order, teh o ais.
air paling simple, air paling murah. hehe.
padahal dekat rumah, hari hari minum ==


FAMOUS AMOS.
sedap kan cookies nie :)
harga okay and isi dalam banyak kot.
untuk aku makan sorang cukuplah.
tapi kalau nak share, tak sure ah. hehe.
semalam aku makan cicah yoghurt drink *berry flavour*
boleh lah rasa dia, tapi tak ummpphh macam biskut kosong cicah air teh o kott. HAHA!

SNICKERS.
aku hargai jasa baik dia!
 saat saat aku lapar nasi, dapat makan snickers nie, kenyang lah jugak.
tapi tak lah tahan lama kenyang nya, nasi wajiblah ada. hehe.
snickers nie fav babah since sekolah lagi :)
so, kalau dia nampak aku makan.
memang kena share ah. haha. beli laen pon bolehhhhh



ROCKY.
aku macam tak sengaja beli sebab nampak macam sedap.
and time sekolah pon, aku tak amek pot sangat benda alah nie.
sebab time sekolah aku terlampau sangap hacks. HAHA!
hacks merah ok, bahanggggg. haha.
tapi apa apa pun, rocky nie not bad lah kan.
fav flavour aku, chocolate.
ada kawan aku suka strawberry tapi kenapa aku makan rasa tawar huh? ==
takan nak letak cili sos kot. haha!


CLOUD9.
haa, chocolate nie mama punya fav pulak.
kira dari dia lah, aku pandai makan.
kalau dia tak belikan, makan depan aku time kecik2, dari sapa lagi aku nak tau.
aku berjinak dengan cloud9 dulu then baru up snickers. haha.
benda harga jauhhhhhhhhhhhhh beza kot. haha!




HIGH 5 IKAN BILIS.
dipagi hari, aku perlukan roti ini untuk mengalas perut.
kadang takde, aku kena beli yang flavour chocolate lagi satu tuh.
tapi kalau makan benda manis tak kenyang, that's why aku nak benda pedas sikit macam roti nie.
tapi tolong eh, jangan bagi flavour tuna.
tak sukaaaaaaaa.




Ehem, sebenar nya semua nie memang akan ada dalam list aku setiap bulan untuk makan. tapi sekarang dah jadi setiap minggu aku makan. dah kenapa? -.-' selera makan mula over sejak raya hari tue. tengok tengok, pengaruh kuat dari raya sampai sekarang. dan macam susah aku nak biarkan perut aku berbunyi mengikut perlbagai rentak irama dan lagu. haha. fully loaded everyday! weeeeeee. bila nak gemuk? INI AKU TAK TAU NAK JAWAB MACAM MANA. dah, jangan tanya -.-' bhoiii!

Wednesday, 5 October 2011

TAK PAYAH TERGILA DEKAT BIEBER, EVANDRO LAGI HEBATT! haaa

Evandro Soldati, born April 17, 1985 in Brazil, is a Brazilian male supermodel.















p/s: okay macam menipu kalau cakap tak admire dekat mana mana orang. masalah nya, kawan aku yang letak pic dia dekat DP bbm weh. aku ingat kawan aku ok, tapi susah lah nak percaya. haha! then stalker punye stalker, pujuk kawan aku suruh bagi tau nama, die berkeras hati. degil tanak bagi tau. ok fine, aku just search dekat google. punggah punye punggah, taraaaaaa! that is you :D model rupenya, aitee. sanggup kan? benda memang sasa pic dia yang kawan aku guna tuh. bhaha. perasan tak aku letak pic dia pose sama jeh? hahah. sebab aku nak bila one day atau bebile keh aku try imbas yang lama punya update. aku akan nampak dia dan dia pon tengah pandang aku. hahahah! menusuk uolls. haha. ada masalah, tengok dia mesti hilang masalah. haha.

sesungguhnya, dia kacak okay FULLSTOP
kesah pulak aku nak ss or what.
ini blog aku, bukan orang lain.
bia bia. haha. kbaiii

PERIHAL MATA PELAJARAN BM!

Pertama sekali, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kerana membaca, saya hanya .............. INTRO yang menjengkelkan lah meyna -.-' silap silap, assalamu'alaikum, moga anda diluar sana sentiasa dalam keadaan yang sihat hendaknya. saya disini sihat belaka. macam karangan kan? dahulu bila cikgu menyuruh membuat karangan, minit-minit terakhir baru hendak dibuat. macam biasa, cikgu yang ajar aku sepanjang sekolah baik baik lah kan, banyak bersabar. dan bagi tempoh masa yang agak lama untuk menyiapkan sebuah karangan. tapi didalam peperiksaan hanya memberi masa 2jam sahaja untuk menyiapkan karangan. kejam sungguh. sudah laa aku tidak puitis sama sekali. kalian, aku tidak minat sastera. aku boleh membaca dan mengulangkaji macam biasa tapi jauh di lubuk hati aku. baiklah, memang tidak faham! sastera bahasa yang indah murid-murid, jika kamu benar benar memahami, maka cemerlang lah bm kamu. tapi tapi bahagian pemahaman komsas jela. haha. macam biasa lah, cikgu sentiasa menyokong dari belakang. para pelajar jeh yang degil semacam. konon tidak minat, tidak faham langsung kot, dahhhhhhhh malas lah baca. bahasa dalam sangat lah. alasan ini memang aku kerap dengar sejak tingkatan1. siapa lagi kalau bukan dengar dari kawan terdekat dan aku juga lah kot. sepanjang 5tahun aku sekolah menengah, aku hanya mengingati sinopsis 'bukit kepong' sahaja. yang lain mana? tajuk buku pon aku tidak ingat sudah apatah lagi isi yang dalam dalam. memori dalam kepala akan diformat setiap tahun, maka akan terpadam lah yang lepas lepas. macam mana jawab SPM kalau lupe pelajaran tingkatan4? soalan yang bijak! cikgu selalu berkata 'korang, kalau nak berjaya kena berusaha, mesti jadi rajin, jangan belajar dekat sekolah tapi balik rumah, buku dalam beg jeh terperuk' ape kata kunci dia? RAJIN kan. kalau orang yang pikir masa depan, tanak bazirkan duet mak ayah dia, pasti akan berusaha separuh mati. percayalah *tangan didada kepale tunduk*

baku nye??
act, aku rindu nak belajar bm macam dulu.
entah kenape, sejak dua menjak nie aku selalu hantar mesej yang berunsur sastera dekat kawan2 aku.
yang jadi mangsa macam biasa lah ainina. hahah
bia bia, sekali sekala annoying, bukan luak pon. haha

to: puan rozita (f2), puan noriyati (f3), cik suhaila (f5)
alaaaaaaaaaaa, nama cikgu bm form1 dengan f4 lupe laaa. arghh! 
TERIMA KASIH CIKGU! :)

bukan tunggu hari guru jeh nak appreciate. see, lepas hari guru pon boleh appreciate what? tata.


Tuesday, 4 October 2011

HEY HEY HEY LIARS!













sakit hati bila kena tipu?
SEMEMANG NYA!

BILA ADIK NAK PMR!

hye! hari nie angah ambil exam PMR. woah, relax. aku tau die cuak, nervous gileh dari semalam. aku boleh perasan sangat. semalam, aku balek dari kerja, die dah mengadap pc since pukul7 aku rasa. aku sampai rumah pukul8 something. die tak cakap banyak pon, tapi memang selalu die yang paling diam. so, takde ape yang pelik. haha. kakak die jeh yang kecoh tak boleh control. bhaha. bia bia. seriously, die maen game umpama esok takde ape ape. memang pelik lah aku. tapi die cool, itu dah cukup bagus. kalau gabra sangat pon tak boleh jugak. nanti ape pon tak jadi. percayalah, kakak dah makan garam dulu dari kau. cewahhh! focus nya die maen game tak payah cakap lah. mata menatap screen, tangan memegang kemas mouse dimeja. ahaaii. aku pon mule lah bersembang:

me: kau esok exam ape ngah?

angah: bm 1, bm 2 dengan agama.

me: dapat keh jadual exam yang macam buku tuh?

angah: dapat.

me: kau tak reti nak buat last revision keh?

angah: otak aku dah penoh.

me: selamberr penoh, jgn gigil habes esok dah laa.

angah: *diam seribu bahasa, layan game dengan tekun*

ringkas perbualan kami? dah biasa. bukan tak mesra tapi die memang susah nak bercakap weh. ade emas dalam mulut rasa nya. kami bagai langit dengan bumi. dari segi macam macam lah:

-die paling diam, aku paling kecoh.

-die paling cool, tenteram sepanjang masa, aku paling gelabah tahap kronik. kesian..

-bile kena marah, die senang menangis. gua tak, jiwa keraih. haha

-bile basoh pinggan,bunyi pinggan die paling kuat lah haii. aku dengan lemah longlai ok. haha

-die suke buah salak (alaa, yg macam kulit tenggiling tuh) tapi aku tak suke. kelat woih!

-die besar dari aku, aku kecik dah macam adik. so, die jaga aku! hahaha

-die tinggi dari aku, JEALOUS! ini tak boleh terima. sob sob

macam mana pon perangai die, die tetap adik aku. tipu lah kalau adik beradik tak pernah bergaduh. tapi bagi aku, normal lah. masam muka? normal laa tue. dari saling maki hamun antara satu sama lain. lagi tak manis kan. so, better diam kan diri. diam bukan bermakna kalah ok. biarlah keadaan tenang. kalau dua dua panas, ape pon tak jadi. bak kata pepatah, air yang dicencang takan putus. *lepas pukul10, die buat revision ok. bersungguh, naisss*


advice untuk angah:
"sebagai kakak, aku syg kau ok. adatlah kite kadang bergaduh sampai aku rasa nak rembat jeh muka kau tapi i do love you my sister. a lot! aku tau kau nervous gileh nak jawab exam, semalam kau cakap dekat aku. tapi just do your best ok. make us proud with you. buat betol2 kalau nak masok aliran yang kau suke. aku harap kau tak nervous teghok teghok. kalau nervous, bayangkan muka aku. insyaallah dapat jawab. hahah"


Friday, 30 September 2011

FAV SONG!




you were there to light my day
you were there to guide me through
from my days down and on
i'll never stop thinking of you


how can i forget all that
when you're the one who make me smile
you'll always be apart of me
how i wish you were still mine


never will forget the day
how we've met and came this far
we all know we got this feeling
but somehow it has to end up here

i know it's me who said goodbye
and that's the hardest thing to do
cause you mean so muct to me
and giude the truth from me to you

c/o:
for all the things i've done and said
for all the hurt that i've cause you
i hope you will forgive me baby
cause that wasn't what i mean to do

you were there to light my day
you were there to guide me through
from my days down and on
i'll never stop thinking of you

how can i forget all that
when you're the one whomake me smile
you'll always be a part of me
how i wish you were still mine

Tajuk lagu: YOU.
Penyanyi: Nur Jannah Alia.

Lagu nie angah yang selalu dengar mula mula, die suka pasang kuat kuat dalam bilik. tengah belajar pon die pasang, tak tau lah dah hebat sangat lah kot belajar sambil dengar lagu. haha! mungkin itu cara die. lama kelamaan, aku suka lagu nie dan sekarang dah bertukar jadi fav song. aku akan dengar banyak kali, repeat sampai bateri habes hari hari pon takpe. as long i'm happy. act, lagu nie tak bermakna ape ape pada aku tapi melodi die buat aku layan lagu nie. tersangat sedap untuk aku dengar. tak pernah dengar? cubalah :) kalau tak best makna nya itu bukan soul korang. oh nvm, i love what i do, i love myself, i really care about my feeling :)







Demi semua yang aku jalani bersamamu
Ku ingin kau jadi milikku
Ku ingin kau disampingku

Tanpa dirimu ku
Hanya manusia tanpa cinta
Dan hanya dirimu yang bisa
Membawa surga dalam hatiku

Ku ingin engkau menjadi milikku
Aku akan mencintaimu
Menjagamu selama hidupku
Dan aku kan berjanji
Hanya kaulah yang kusayangi
Ku akan setia disini
Menemani...

Sentuhanmu
Bagaikan tangan sang dewi cinta
Yang berhiaskan bunga asmara
Dan membuatku tak kuasa
Ku ingin engkau menjadi milikku
Aku akan mencintaimu
Menjagamu selama hidupku
Dan aku kan berjanji
Hanya kaulah yang kusayangi
Ku akan setia disini
Menemani...

Di setiap arung gerak
Tersimpan di hati kecilku
Bahwa dirimu terindah untukku

Ku ingin engkau menjadi milikku
Aku akan mencintaimu
Menjagamu selama hidupku
Dan aku kan berjanji
Hanya kaulah yang kusayangi
Ku akan setia disini
Menemani...

Selama ku masih bisa bertahan
Selama ku masih bisa bernafas
Selama Tuhan masih mengizinkan
Ku ingin selalu menjagamu[ulang 4x]


Selama ku masih bisa bertahan
Selama ku masih bisa bernafas
Tajuk Lagu: Ku Ingin Kamu
Penyanyi: Romance
aku rasa ramai kawan kawan aku dah tahu yang ini memang fav aku. top fav okay. aku dah tak boleh stop kan diri aku dari dengar lagu nie. and telinga aku sentiasa akan terngiang ngiang lagu nie. *bahasa sungguh* lagu nie memang aku tak boleh menafikan, memang sungguh bermakna. lagu alarm aku pagi pagi. lagu yang akan aku dengar sebelum tidur. lagu yang sentiasa aku dengar setiap masa. ade kawan aku cakap, bile aku dengar lagu nie, aku tak okay. hah? mungkin lah kot. entah laa, ade masa setiap orang boleh down, sedih and macam macam lagi lah kan. its ok, kehidupan kan :) asalamu'alaikum.


Tuesday, 27 September 2011

SOALAN BODOH NYEWWW!

We never knew or we never learn how stupid questions we ask every single day of our routine life. Haaaa, meh reading ramai ramai :D

*Bila orang nampak kau baring tutup mata:
S: kau tidur ke?
J: tak laa, aku training macam mana nak mati nanti.


*Imagine kau bawak tv yang rosak jumpa technician suruh repair, dia mesti tanya jugak:
S: nak repair tv ke?
J: tak laa, aku bosan bosan, so saja aku bawak tv ni jalan jalan sini.

*Bila time hujan kawan kau nampak kau keluar, dia tanya:
S: kau keluar time hujan ni?
J: eh tak laa, hujan nanti baru aku keluar.

*Time kau baru bangun tido, terus si bodoh tanya kau:
S: kau dah bangun?
J: ish, aku tengah tidur sambil jalan lah bodoh -.-

*Kawan kau call fone ruma kau:
S: mana kau?
J: sini bus stop :/

*Diorang nampak kau keluar dari bilik mandi basah2:
S: kau baru mandi ke?
J: mana ade, aku jatuh dalam lubang jamban tadi.

*Kau berdiri tunggu lif di tingkat paling bawah sekali, diorang tanya:
S: going up kah?
J: eh tak lah, aku tengah tunggu apartment aku turun bawah ni (y)

*Boyfie kau pergi rumah kau bawak 1jambak bunga. and kau lagi mau tanya dia:
S: ehh, bunga ke tue?
j: tak laa ling, paku pakis dengan kubis laa nie X_X

*Kau didalam toilet, pintu berkunci, ada gak orang ketuk pintu and dia tanya:
S: ada orang tak?
J: (suara cute) mana ade orang, taik yang bercakap nie!!


Sememang nya SEMUA soalan yang paling mengundang.
tapi kalau pikir pikir balek, setiap orang laen sifat nya.
sometimes benda dah tau ditanya banyak kali sebab perlukan kepastian okay (termasuk aku)
DAN
ade jugak orang yang sememang nya kuat loya bughok dalam dunia nie tengah permainkan korang.
kalau jumpe spesies macam nie, andai tak kuat dari segi mental aku rasa boleh give up and akan jadi lah macam nie 'lu dah maen gileh dengan gua, gua saba ade tahap doe' HAHA!


P/S: aku rasa mental aku paling kuat sebab kawan aku sume ade simptom loya bughok paling mencabar nak handle. THUMBS UP to: dayah, ziela, nina, nyimas, zinn, sue, qiela, miera, nisa. takde ayat yang boleh disebut melainkan aku bahagia dengan korang :)) bye.